Geçenlerde bir kitap okurken latte faktörü (latte factor) diye bir terimle karşılaştım. Matematiksel bir çağrışımda bulunmasından do...

Latte Faktörü


latte factor, coffee, latte

Geçenlerde bir kitap okurken latte faktörü (latte factor) diye bir terimle karşılaştım. Matematiksel bir çağrışımda bulunmasından dolayı olmalı, ilgimi çekti. Başta google olmak üzere biraz etrafı karıştırma ve sizlerle paylaşma isteğim doğdu.

Nedir Latte Faktörü?

Kitaptaki tanımı aynen aktarıyorum: Küçük şeyler için ziyan ettiğimiz paralara ve bu para ile elde edeceğiniz servete işaret eden iktisadi kavram. Ve örnek olarak Sex & City dizisinden bir sahne  verilmiş. Seyredenler bilir, başrolleri arasında Carrie adında bir bayan karakter var. Oturduğu ev daireler halinde satışa çıkarılınca bir daire almaya gücünün yetmediğinden dolayı yakınır. Arkadaşı Miranda ona, orada oturduğu yıllar boyunca yeni ayakkabı satın almak için ne kadar para harcadığını sorar. Carrie hesap yapar ve çıkan sonuçla sarsılır. Dairenin peşinatı ayakkabılara gitmiştir. 

http://www.finishrich.com/lattefactor/ sitesindeki tanımı ise şu şekilde: The Latte Factor® is a euphemistic label for all that extra money we spend daily on nonessentials such as candy, bottled water, doughnuts, muffins, soda, cigarettes, magazines, newspapers, and yes, lattes. Özellikle en çok alışkanlık yapan şekerlemeler, dognut lar, soda, sigara, magazin dergi/gazeteler ve kahveler(özellikle latte) örnek gösterilerek tanımı yapılmış.

Latte faktörünün hesaplanması çok basit. Bırakabileceğiniz, sürekli para harcadığınız bir alışkanlığınızı seçin. Günlük, haftalık, aylık, yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık ve 40 yıllık maliyetini bulmak için, yıllık enflasyon faizini de ekleyerek çarpın ve sonucunu görün. Mesela ben çerez yiyen biriyim. Bahsettiğim sitede günlük ortalama 2$ girdim. Yıllık enflasyonu ise yüzde 10 seçtim. Bu şekilde hesaplama yapılınca aşağıdaki rakamlar çıktı:

latte factor, latte faktörü

Yani bu parayı kenara koysam, yaklaşık 30 yıl sonra bir çerez parasıyla çok güzel bir ev alabiliyorum. Sigara içenler için bu 10 yıla kadar düşebilir. 

Latte faktörü, gıdalar ve hobiler gibi zevk aldığınız şeyleri bırakın demiyor. Elbette bunlara hakkımız var. Ama yokluğu bir eksiklik hissettirmeyecek hatta bırakılması daha faydalı olacak alışkanlıklarınızdan sadece bir tanesini kurban seçip bırakırsanız, tahmin edemeyeceğiniz bir geliriniz olabiliyor. Mesela, sigara paketinizi yarıya indirerek 2 yıl sonra güzel bir Brezilya tatilini haketmiş olacaksınız:)

© 2014 masumrobot.com

3 yorum :

  1. Murat Çetinkaya11 Mart 2014 16:58

    Herşeyde olduğu gibi harcamalarda da denge önemli.. Latte içmeden bu dünyadan göçmemek lazım bi de :)

    YanıtlaSil
  2. Yazı için teşekkürler.
    Bana okuduğum şu yazıyı hatırlattı:
    http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/09/19/icmedigi-sigara-parasini-biriktirdi-apartman-dikti

    YanıtlaSil
  3. Çok keyifli bir yazı olmuş. Bugün bir şey daha öğrendim anne :)

    YanıtlaSil