Not: Yazı spoiler içermemektedir. Orjinal adı "Jodaeiye Nader az Simin" olan 2011 İran yapımı film, 61. Berlin Festivali...

İran Sinemasından : A Separation (Bir Ayrılık)


A Separation, Jodaeiye Nader az Simin, Bir Ayrılık, Asghar Farhadi

Not: Yazı spoiler içermemektedir.

Orjinal adı "Jodaeiye Nader az Simin" olan 2011 İran yapımı film, 61. Berlin Festivalinde Altın Ayı ile en iyi erkek ve en iyi kadın oyuncu ödüllerini almış. 
Filmin senaryosu boşanmak üzere olan ama çocuklarının velayeti konusunda anlaşamayan Nader ve Simin çiftinin üzerine kurulu. Simin evi terk ettikten sonra Nader, hem eve hem de alzheimer hastası babasına bakması için genç bir kadın olan Razieh i tutar. Ve olaylar bundan sonra başlar.

A Separation, Jodaeiye Nader az Simin, Bir Ayrılık, Asghar Farhadi

Küçük sırlar ve yalanlardan dolayı davada kimin haklı olduğu sık sık yer değiştirir. Yargı, din, ahlak ve sınıf çatışmaları film boyunca göze çarpıyor. Yani konu sadece bir çiftin ayrılma sürecini değil, herkesin kendi iç hesaplaşmasını yaşadığı bir film.

Ünlü yönetmen Asghar Farhadi nin yönettiği filmin başrollerini, ilk defa karşılaştığım Peyman Moaadi ve Leila Hatemi paylaşıyor. IMDB de 8.5 gibi yüksek bir ratinge sahip.

Doğrusu İran sinemasına henüz giriş yapan benim için güzel bir referans ve başlangıç oldu. Sizin de Ortadoğu ve İran sinemasına ilginiz varsa ve henüz izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim. Şu ana kadar negatif bir yoruma rastlamadım.




© 2014 masumrobot.com

0 comments :