" Dost Kara Günde Belli Olur " Kim demiş öyle diye:) Büyüklerimizden hep öğrendiğimiz, bugünün ise klişe statüsüne ...

Dost Güzel Günlerde Belli Olur


travel friends, holiday friends, travel buddies

"Dost Kara Günde Belli Olur"

Kim demiş öyle diye:)

Büyüklerimizden hep öğrendiğimiz, bugünün ise klişe statüsüne geçebilecek bir söz vardır : "İyi gün dostu bulmak kolaydır. Önemli olan kötü günde yanında birilerinin olmasıdır".
Nesil farkının bu arkadaşlık olaylarını da değiştirdiğine inanıyorum. 

Kötü gün dostu bulmak zor değil ki. Çünkü yapacağı fazla bir şey yoktur. En fazla sizi uzun süre dinleyecek ve size hak verecek. Bir yerlerde içerek dertleşiyorsanız, ayıp olmasın diye hesabı ödeyecekti. O da cimri değilse. Birini kaybettiyseniz cenazesine gelecektir. Hepsi bu kadar. Mutsuzluluğunuzla bile mutlu olabilecek arkadaşlar yok değildir. 

Aslında arkadaşlar güzel günlerde belli olur. Şirkette güzel bir arkadaş grubuna sahip olduğunuzu düşünürsünüz. Ama bir sabah bakarsınız ki, bunlar dün geceki iş çıkışındaki bira muhabbetinden bahsediyor. Son birayı içmeyeceklerdi. O gruptaki varlığınızı bir sorgulayın.

Eski dostların birlikte bir tatil planı yapmış. Veya yakın bir yerlere arabaya atlayıp kaçamak yapmışlar. Ve siz bunu facebooktaki check-in ve fotoğraflarından haberdar oluyorsunuz. Bir sıkıntı var.

Olayı sadece arkadaşlarınızın güzel günlerine dahil olmamak şeklinde sınırlamayalım. Benzer şekilde sizin de güzel günleriniz oluyordur. İşyerinde terfi, güzel bir düğün, piyangodan para kazanma veya bir organizasyon düzenlemek istiyorsunuzdur. Önemli olan bu tür günlerde yanınızda bulunmasıdır. Çünkü bu şekilde mutluluğunuza ortak olduğunu ve sizi takdir ettiğini hissedeceksinizdir. 

Ama yeni nesilde durum bu şekilde işlemiyor. Çoğu kez formaliteden katılmalar veya hiç katılmamalar oluyordur. Bunun sebebi kıskançlıkta olabiliyor, nasıl olsa mutlu bana ihtiyacı yok mantığı da olabiliyor.  

Özetle, arkadaşlarınızın günlerinde dahil edilmemişseniz veya sizin güzel günlerinizde yanınızda olmamışlarsa bir sıkıntı var. Sandığınız gibi samimi bir arkadaş grubu olmayabilir. Kendinizi üzmek yerine bunu bir an önce sorgulayın ve gerekirse gülümseyerek başka gruplara yelken açın.

Yani diyoruz ki:

"Dost Aslında Güzel Günlerde Belli Olur"


© 2014 masumrobot.com

9 yorum :

  1. Bence "Dost kara günde belli olur" sözünü farklı açıdan değerlendirmişsiniz. Bu söz kıymetlidir ve sadece anne babalarımıza ait değildir, yüzyılların deneyimi ve tozu vardır içinde, o yüzden doğruluğu da defalarca sınanmıştır.
    "Dost kara günde belli olur", çünkü sahte/gelip geçici dostlar sizinle yiyip içerler, sahte sevgililer sizinle gülüp eğlenirler, ama iş ciddi bir duruma geldiğinde, mesela parasız kaldığınızda, paraya ihtiyacınız olduğunda, borç verdiğiniz arkadaşınızdan paranızı geri almak istediğinizde, hastalanıp yatağa düştüğünüzde ortadan kaybolurlar. Hakiki dost ise, siz istemediğinizi söylediğinizde bile ihtiyacınız olduğunu anlar ve yanınızda olur.
    Yazınızda bahsettiğiniz kimseler ise zaten "arkadaş" statüsünde bile olmayan, dolayısıyla atasözünün mevzu bahis etmediği kimselerdir. Önce "arkadaş" statüsüne girmesi, sizinle çıkıp vakit geçirmesi lazım. Ancak bundan sonra, zaman içinde "hakiki dost" olup olmadıkları anlaşılır zaten.
    Dediğim gibi, atasözüne farklı -bence atasözünün hakkını yiyen- bir yerden bakmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Ancak siz "olması gerekeni söylemişsiniz" ben ise günümüzde "olanı". Dijital iletişim ve iletişimsizlik ile birlikte bu durum eskisi gibi değil. Atasözlerine saygım her zaman vardır. Ama eleştirme ve sorgulama hakkımızın da olduğunu düşünüyorum. Güzel günlerin paylaşılmadığı için arkadaşlığın bittiği durumlarla giderek daha fazla karşılaşıyoruz.

      Sil
    2. Sorgulama ve eleştirme hakkınız elbette var :) Sonuçta ben de kendi fikrimi yazmış bulundum.
      "Olması gereken"den kastettiğiniz nedir, tam anlamadım yalnız. Ben de halihazırda olan, deneyimlenen durumlardan ve atasözünün de zaten bunu işaret ettiğinden bahsettim.
      Bir de şu var, atasözünün "Dost kara günde belli olur" demesi, bana göre sizin bahsettiğiniz durumları elimine ettiği anlamına gelmiyor. Kaldı ki, dediğiniz gibi durumlar bence de var, ama sık değil.

      Sil
    3. Hayır, elimine etmez. O konuda haklısınız:)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Diğer yazılarınıza şöyle bir baktım da, hafiften "yazıya dokunmuş biri" olarak naçizane bir tavsiyem var size. Yalnızca yazılarınızla ilgili alternatif görüş getiren ziyaretçilere değil, yazılarınızı okuyup beğenen ve bunu belirtenlere de cevap yazmanız incelikli olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye niteliğindeki eleştiriniz için teşekkürler. Bundan sonra bunu göz önünde bulunduracağımdan emin olabilirsiniz.

      Sil
  4. Belki sen uzgunken yaninda degildi baska konular ile mesguldu. Seni dusunmedigi anlamina gelmez aslinda.
    Insan bir cok degiskenden olusan bir varlik. Su da varki ilk dusundugun dogrudur kurali :).
    Bence dost senin icin en iyisini isteyendir ve kendi icin istedigini senin icinde isteyendir hatta gercek dostlar asla kusmez darilabilir hatta kustugunu soyleyebilir.
    10 sene gormesende sanki 10 sene hic gecmemis gibi konusur konusur konusur
    artik sosyal internet sayesinde kutuplarda yasayan arkadasinla bile bir SEND butonu uzakliginda olunca toplumda herseyde degisiyor
    Bu ornekleme ilk defa geliyor dunyaya bilinen teknoloji ile. Haliyle bundan 100 sene sonra bakmak lazim dost kavramina nasil sekillenmis diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence dost senin icin en iyisini isteyendir ve kendi icin istedigini senin icinde isteyendir. Buna kesinlike katılıyorum;)

      Sil