Üye olduğunuz sosyal ağların sayısı arttıkça, başta güvenlik olmak üzere kontrol altında tutmak zorunda hissettiğiniz alanlar olacakt...

Kimlerin Davetiyesi Kabul Edilmez?


social network, networking, invitation, davetiye

Üye olduğunuz sosyal ağların sayısı arttıkça, başta güvenlik olmak üzere kontrol altında tutmak zorunda hissettiğiniz alanlar olacaktır. Arkadaş/takipçi sayısı, fotoğrafları kimlerin göreceği, arama sonuçlarında çıkıp çıkmama, ilişki durumunu gizleme, siyasi düşüncesini açığa vurup vurmama... bunlardan sadece bazıları.
Bunların arasından benim en fazla kontrol altında tutma ihtiyacını hissettiğim kısım arkadaş/bağlantı/takipçiler. Profillerimizde o kadar çok şey paylaşıyoruz ki, yarın öbür gün bu bilgilerden hangilerinin başımıza iş açağını veya tersine faydası olacağını bilmemiz çok zor. 

Bir çok kişi çoğunlukla sadece gerçek hayatta görüştüğü veya arada birilerinin olduğu kişileri listesine ekler. Ama özellikle Linkedin gibi profesyonel sosyal ağlarda, çevremizi geniş tutmak için faydalı olabilecek kişileri de ekleriz veya davetiyelerini kabul ederiz.

Peki bunu nasıl kontrol altında tutabiliriz? Elbetteki size ekleme davetiyesi gönderen insanın porfiline göz atarak. Profillerdeki küçük ipucular bize çok yardımcı olabilir. Aşağıda listelediğim maddeleri Linkedin i baz alarak çıkardım. Ancak bir çok madde Facebook, Twitter, Instagram gibi diğer ağlar için de geçerlidir.

social networks, linkedin, facebook

1. Fotoğrafsız Profiller: Bana en samimisiz gelen profildir. Fotoğrafı olmayan bir profilin fake olma ihtimali çok yüksektir. Fake olmasa da neden fotoğrafını gizliyor ki? Bi bakıp gidecek mi acaba?

2. Boş Profiller : Linkedin de normal olan kişinin en azından iş hayatını listelemiş olmasıdır. Facebookta ise en azından şehri, okul veya işi. Boş profil size ne verebilir ki? Reject hemen.

3. Bağlantısız Profil : Aralarında henüz yeni üye olmuş olanlar da olabilir. Ama ben genel olarak bağlantısı olmayan profillere hep mesafeli yaklaşmışımdır. Birilerinin 2. veya 3. profili olabilir. Size bir şey katmayacağından eminim.

4. Davetiye Sebebi : LinkedIn de birilerini bağlantınıza eklemek isterseniz, default(varsayılan) olarak "I'd like to add you to my professional network on Linkedin" mesajı çıkar. Ekleme talebi gösteren kişiyi gerçek hayatta tanımıyorsanız, beklentiniz burada daha specific bir mesaj bulunmasıdır. Mesela "Selam Ahmet. Hatırlarsan ... şirketinde birlikte çalışmıştık. Seni network ü eklemek isterim" gibi basit bir şey fazlasıyla yeterli olacaktır. Bu LinkedIn için önemli bir madde. Ancak diğer ağlarda bu mevzu bahis değil.

5. Yalan Davetiye : Bağlantı eklerken, birlikte çalışmadığınız halde "We've done business together" veya aynı okuldan mezun olmamanıza rağmen "Classmate" seçili bir sıkıntı var demektir. Profilini inceleyip öyle karar vermek gerekir.

6. 5000 Küsür Bağlantılı : Bana en itici gelen profillerdir. 5000+ bağlantısı olan bir kişi, muhtemelen kimseyle iletişime geçmiyordur. İnsan veya mail listesi gibi bir şey yapıyordur. Ya da bir şeylerin reklamını yapmak. Facebookta yabancı güzel bir kız sizi eklediğinde hemen heyecanlanmayın. Listesine baktığınızda yüzlerce Türk erkeği varsa bir cacık olmaz(Bu sadece erkekler içindi:))

© 2014 masumrobot.com

0 comments :