Gelin dürüst olalım ve itiraf edelim : Plaza hayatında başarının yolu sadece çok çalışmak veya yaratıcı olmaktan geçmiyor. Bu yolda onla...

Plazalardaki Taht Oyunları

chess, business life

Gelin dürüst olalım ve itiraf edelim : Plaza hayatında başarının yolu sadece çok çalışmak veya yaratıcı olmaktan geçmiyor. Bu yolda onlarca parmatre rol alıyor.
Bu parametrelerden bazıları haklı olarak varlar. Sadece iş hayatında değil, hayatın her aşamasında avantaj sağlayabilecek özelliklerdir. Mesela güçlü iletişim. Güçlü iletişim olmadan lider olamazsınız. Sonuca varamazsınız.

Mesela büyük resmi görmek. Göremediğiniz sürece sadece kendi çemberinizle sınırlı kalıp, o alanı kurtarırsınz. İnsanlar ancak o alana girme ihtiyacı hissettiğinde sizi kaale alır.

Mesela pozitif olmak. Kimse negatif kişilerle çalışmak istemez. "Yapılamaz" söyleyeceğiniz son cevap olmalı. En zorlu iş için bile ya "zamana ihtiyaç var" ya da "bunu tekrar değerlendirelim" denmeli.


Bunların yanında bir de, bizleri yoran, üzen, strese sokan ve motivasyonun düşmesine olan parametreler vardır. Bunlara ister "ayak oyunları" diyin, ister "taht oyunları". Plazada çalışıp da bunlarla yaşamayan insan çok azdır ve şanslıdır.

Mesela güzel bir fikrinizi ekibinizle paylaştınız. Bu bir problemin çözümü de olabilir. 2 hafta sonra ekip toplantısında biri cümlesi cümlesine aynısını tekrarlayıp kendi fikriymiş gibi sunarsa şaşırmayın. Plaza hayatında normaldir.

Mesela bir konuda çok uzmansınızdır. Bunun bilinmesine rağmen, öne çıkmanızı engellemek için sizi rakip olarak gören veya sevmeyen bir iş arkadaşınız, alakasız birini uzman olarak refere edebilir. Plaza hayatında normaldir.

Mesela farklı olduğunuz veya biraz başarı ile öne çıktığınız zamanlarda dışlanabilir, görmemezlikten gelinebilirsiniz. Bu da çok normaldir.

Mesela bir proje ekibiyle birlikte güzel bir iş çıkarmışsınızdır. Sizin de epey emeğiniz vardır. Ama kulis çalışmalarını çok seven bir arkadaş yöneticilere yaptıklarını ballandıra ballandıra anlatarak neredeyse tümü emeğin üzerine oturabilir. Bu da çok doğal bir şeydir.

Eminim sizin de eklemek istediğiniz "mesela" larınız vardır. Varsa çekinmeyin, söyleyin. 

İşin ilginç yanı şu ki; plaza da kimlerle sohbet etseniz aynı dertlerden yakınırlar. Peki herkes aynı şeylerden dert yanıyorsa kimdir bunları yapan?



© 2017 masumrobot.com

0 comments :