Kişisel Gelişim kitaplarının insanları somut olarak direk geliştirdiğine pek inanmam. Genelde okurken bir lamba yanar, bir şeyler tetik...

Rekabette ve Başarıda 22 Altın Kural


Kişisel Gelişim kitaplarının insanları somut olarak direk geliştirdiğine pek inanmam. Genelde okurken bir lamba yanar, bir şeyler tetiklenir, bunlar doğru şeyler dersiniz ama kitap bittikten sonra o verilen tavsiyeler uçup gider. Söylenen şeylerin doğru olduğunu biliriz ama insanın kendini değiştirmesi kadar zor bir şey yoktur.
Uzun bir süre bu türdeki kitaplardan uzak durduktan sonra Kadıköyde dolanırken gözüme başlığı dikkat çekici bir kitaba rastladım. D. A. Bentonun yazdığı CEO Gibi Düşünmek in arka kapağını okuduktan sonra satın aldım. İçerisinde yer alan, iş dünyasında başarılı olmanın 22 kuralı çok hoşuma gitti. Güzel bir özet olmuş. Bunu sadece iş hayatı olarak veya sadece beyaz yakalılar için düşünmeyin. Çünkü rekabet ve başarı hayatımızın her alanında karşımıza çıkan konular. Bu kuralları özetle paylaşayım:

1) Kendine güven: Her zaman kendinden eminmiş gibi davranın. Basit, dingin bir gülümseye sahip olun.


2) Davranışları kontrol altında tutmak: Kontrol edebileceğiniz tek alan budur. Bu sayede sinirlerinizi kontrol altına almış olursunuz. İyimserlik iş dünyasında baskın bir niteliktir.


3) Azim: Bir şey sizi durduruna kadar ilerlemeyi sürdürün, daha sonra devam edin. Ama eğer yanlışsanız durun. Gururunuz devam etmenizi ister, bu da artık güç değil bir hastalık haline dönüşür.


4) Sürekli gelişim: Sürekli olarak öğrenin. Bunun için insanlarla konuşun, hatalardan ders çıkarın, başkalarının deneyimlerinden yararlanın.

5) Dürüstlük ve etik değerlilik: Genç bir çalışan için en önemli şey iyi bir karaktere sahip olduğuna dair ün yapmaktır.


6) Konuşmadan önce düşünün: Kendinizi tekrarladığınız zaman sinirli ve aptal görünürsünüz. En iyi ihtimalle dinleyiciler sizin başka bir şeyiniz olmadığınız düşünecektir. Sessiz kalabilirsiniz. Sessiz kaldığınız zaman söylemeniz gereken şeyleri planlayabilir ve boş konuşmaktan kaçınabilirsiniz.


7) Özgün olmak: Farklı olma riskini göze alın. Düşünmek için zaman ayırın.

8) Alçak gönüllü Olun: Alçak gönüllü olmak utangaç olmak veya değerinizi azaltmanız anlamına gelmez. Her gün kendinizi göstermeyin, yoksa insanları şaşırtamazsınız. Bazı yenilikler gizli kalmış olmalıdır.


9) Tarzlarından haberdar olmak: Tarzlarını öğrenmek için sorular sorun, tahminde bulunmayın. Etiketlenmekten kaçının. İyi bir şekilde el sıkışın. İsimlerini hatırlayın. 

10) Cesaretli/biraz vahşi olmak: Ne kadar güçlü olursanız başkalarının o kadar saygısını kazanırsınız.

11) Esprili olmak: Espri yaparak insanların kendilerini daha iyi hissetmeleri sizin onları kontrol altında tutmanızı sağlar. 

12) Biraz tiyatral olmak: Görünümünüze dikkat edin. Şef olmak için bir şef gibi davranın.

13) Ayrıntılara odaklanmak: Ayrıntılara odaklanmak önemsiz işlerle uğraşmak anlamına gelmez. Büyük resmi kaybetmemek için en küçük ayrıntıyı bile bilmeniz gerekir. 

14) İşinde iyi olmak ve yönetmek konusunda istekli olmak: İşyerinde birazcık daha sorumluluk kabul edin. Zaman zaman bina içinde dolaşarak insanlarla konuşun. 

15) Kendi Ekipleri İçin Savaşçı Olmak: Eğer insanların sizi desteklemesini istiyorsanız onları destekleyin. 

16) Hatalarınız kabul edin fakat özür dilemeyin: Hata yapmaktan korkmayın. Eğer hata yapmıyorsanız hiç bir şey yapmıyorsunuz demektir. Özür dileyici olmayın.

17) Dosdoğru olmak: Kararsız gözükmemelisiniz. Anlatmak istediğinizi bir kaç cümle ile anlatın.

18) Nazik olun: İnsanlara ismi ile hitap edin.

19) Meraklı olmak: Kafanızdaki soruları hemen o anda sorun.

20) Rekabetçi olmak: Olumlu rekabet yetenekleri sivrileştirir.

21) Esnek olun: Esnek olmak, inatçı olmamak, katı olmamak anlamına gelir. 

22) İyi öykü anlatıcısı olun. 



© 2013 masumrobot.com

0 comments :