Klasik ama her biri birer şaheser filmleri paylaşmaya, Ben-Hur ile devam ediyorum. 1959 yapımı film, bugüne kadar en çok oscar al...

İzleyin: Ben-Hur

ben-hur, charlton heston


Klasik ama her biri birer şaheser filmleri paylaşmaya, Ben-Hur ile devam ediyorum.

1959 yapımı film, bugüne kadar en çok oscar alan filmlerden biri. Tam 11 oscar ödülü. IMDB de 8.2 puanla top 250 içerisinde şu an 182. sırada. 

Film Hz.İsanın peygamberliğinin 4 yıl öncesinde geçiyor. Yahudi Judea prensi Ben-Hur, yıllar sonra en yakın arkadaşı, Roma generali olmuş Massala tarafından ihanete uğrar. Ailesi zindana atılır, kendisi kürek mahkumu yapılır. Büyük ve zorlu bir yaşam mücadelesinden sonra Ben-Hur haklı olarak intikam peşinde koşar. Film bu yönüyle biraz Monte Cristoyu andırır. Ama Ben-Hur, Monte Cristo kadar şanslı değildir. Daha fazla çaba sarfetmeye ihtiyacı vardır.

10 Emir(The Ten Commandments) filmini izleyenler varsa belki hatırlar. Ben-Hur rolünü Charlton Heston oynuyor. Mavi gözleri, filmdeki öfke ve intikam bakışlarıyla çok uyumludur.


O yıllarda henüz dijital teknoloji olmadığı için bir çok sahne dublörler tarafından çekilmiştir ve tamamen gerçektir. Filmin en güzel sahnelerinden biri olan at yarışlarında, dublörlerden biri hayatını kaybetmiş. Bir çok at birbirini ezmiş.
ben-hur

Diğer bir güzel sahne ise kürek sahneleri. En ufak bir yapmacık yok, kendinizi mahkumlarla birlikteymiş gibi hissedeceksiniz.

Belki duyunca gözünüz korkacaktır, film 3 saat 45 dakika sürüyor. Ama emin olun akıcı. Şahsen sıkıldığım hiç bir an olmadı.

Film özellikle son yarım saatte biraz dini bir film görüntüsü veriyor. Hz. İsa ortaya çıkıyor, çarmıha geriliyor. Araplar ve yahudiler birleşip Romaya kafa tutuyor. Bu kısımların sebebi, 1956 Arap-İsrail savaşından sonra , ikili arasındaki ilişkilerin düzelmesine katkıda bulunmak olabilir. 

Film tekrar çekilmeyi kesinlikle hakediyor. Hatta Ridley Scott ın projede yönetmen olacağı dedikoduları var. Ümidimiz bu yönetmen olma yönünde, çok yakışacaktır.




© 2014 masumrobot.com

1 yorum :

  1. Güzel bir tavsiye. İzleyeli uzun zaman oldu. Film Ben-Hur'un intikam arayışını bir destan gibi işliyor. İntikam duygusunun insanı ne denli güçlü hale getirebileceğini ve ona muazzam şeyler yaptırabileceğini çok iyi işleyen bir film. Epik bir başyapıt.

    YanıtlaSil