Bir şeyleri öğrenmenin her zaman birden fazla yolu vardır. Konuyla ilgili kitapları alıp kendi kendine çalışmak, kursana gitmek, googl...

Sor ve Kurtul



Bir şeyleri öğrenmenin her zaman birden fazla yolu vardır. Konuyla ilgili kitapları alıp kendi kendine çalışmak, kursana gitmek, google da aramalar yapmak, varsa videolarını izlemek... Ama bunların içerisinde benim için her zaman sormanın ayrı bir yeri vardır. 
Sebebine gelince, öncelikle en hızlı öğrenme yolu olduğuna inanırım. Saatlerinizi verip okuduğunuz yüzlerce sayfanın özetini veya püf noktasını, konunun uzmanı tecrübeli arkadaşınız 5-10 dakikada size aktarabilir. 

Soru Sormanın Bundan Çok Daha Fazla Faydası Var. Neler mi?
  • Etkin İletişim : Soru sormak karşınızdaki insanla olan iletişiminizde yeni kapılar açar. Cevabını bildiğiniz soruları bile sırf karşınızdaki insanın fikrini öğrenmek ve iletişim kurmak için sorabilirsiniz. Dinlemek insanları birbirine yakınlaştırır. İşverenlerin ve yöneticilerin empoze etmeye çalıştığı sert rekabet ortamını yumuşatır. Bu özellikle saatlerini masanın başında işine gömülmüş şekilde geçiren beyaz yakalılar için oldukça faydalıdır.
  • Yeni Fikirlere Açık Olduğunuzu Gösterir : Bir şeyi ne kadar çok iyi bilirseniz bilin mutlaka doldurulabilecek boşuklar vardır. Veya bakış açınızı değiştirme ihtimaliniz vardır. Bir cevaptan oluşan çerçeve içerisinde sıkışıp kalmamak, cevabı bilinen soruyu dahi sormak açık fikirli oldupunuzu gösterir.
  • Muhalefetlik Durumu : Diyelim ki üstünüz size bir görev verdi. Ama içinize sinmedi, yanlış olduğunu düşünüyorsunuz. İşi direk yaparsanız, hem sizin hem kurum için istenmeyen sonuçlar çıkabilir. Hatta sonunda keşke bile diyebilirsiniz. İtiraz etmeniz de çoğu kez işe yaramaz çünkü üstler itirazları çok sevmez. Egosu şişkin ise dinlemek bile istemeyebilir. Bu durumda yapabileceğiniz en güzel şey sorular sorarak, itirazınız olan noktaya çekmek. Üstünüz soruyu cevaplarken tekrar düşünüp kararını değiştirebilir.
  • Fikrinize Tepki Aldığınızda : Çoğu zaman fikrimize bir itiraz veya eleştiri olduğunda hemen savunma moduna geçeriz. Bu mod da gergin ve çatışmalı bir ortamın oluşmasına zemin hazırlar. Bunun yerine soru sorarak, hem karşı tarafın itirazını öğrenmiş hem de kendi fikrinizi daha iyi ifade etmiş olursunuz.
  • Meraklı ve Öğrenmeye Hevesli Olduğunuzu Gösterir : Özellikle işe yeni başladığınızda bol bol sorular sormak, cevaplar dikkatlice dinlediğinizi mimiklerinizle göstermeniz, o işe ne kadar çok ilgili olduğunuzu gösterir. Karşınızdaki insan da mutlu olur.

Soru sormanın bu kadar çok faydası varken, neden bundan kaçınırız?
  • Bilgisizliğimizin açığa çıkmasından korkmak. Halbuki ego için bilgiden yoksun olunur mu?
  • Zaten bildiğimizi sanmak. Halbuki hiç bir şeyi tam olarak bildiğimizden emin olmamalıyız. Her zaman açık kapılar vardır.
  • Basit bir soru soruyor olmaktan korkmak. Halbuki o soruyu sormak için can atan o kadar çok insan olabilir ki. Herkes böyle düşündüğünde, kafalarda belki de cevabı gerçekten de basit olan bir soru kalacak.

Özetle "sorun". Sormak candır. Bir şey kaybetmezsiniz.

© 2015 masumrobot.com

4 yorum :

  1. Soru sormak güzel de, araştırma yapmadan en azından bir google'da arama yapmadan, her şeyi sormak ne kadar doğru? Özellikle her gün gelişen ve büyüyen bilişim dünyasında bir şeyleri kendi kendine öğrenemez isen o zaman teknolojiye ayak uydurmak zor olacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız. Özellikle bilişim sektöründe insanlar zaten ilk olarak google a başvurduğundan onu yazma ihtiyacı hissetmemiştim. Şirket prosedürleri, proje geliştirme adımları veya çok spesific teknik detayları çoğu zaman o adımlardan geçmiş tecrübeli insanlardan öğrenmek çok daha hızlı ve verimli olabiliyor. Ancak dediğiniz gibi genel ihtiyaçlar için önce google a başvurmak her zaman daha mantıklıdır.

    YanıtlaSil
  3. once eksisozluk sonra google en son soru nasil olur MasumRobot? Saka bir yana, Bazen ayni soruyu 3 kisiye soruyorum ve farkli yanitlar aliyorum. ogrenmede cok etkili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşi sözlüğü pas geçmek olmazdı:) Teknik olmayan konular için çok iyi bir referans kaynağı.

      Sil