Delegasyon (ingilizce karşılığı delegation), en basit tanımıyla yöneticinin sorumluluğunda olan bazı işleri astlarına devretmesidir. ...

Delegasyon ve Mini Yöneticiler


delegasyon, degelation, delegating, chess

Delegasyon(ingilizce karşılığı delegation), en basit tanımıyla yöneticinin sorumluluğunda olan bazı işleri astlarına devretmesidir. Benzer şekilde merkezi bir idarenin bazı görev ve yetkilerini yerel birimlere bırakması da bir delegasyondur. Yöneticiliğin en önemli maddelerinden biridir. Yöneticilere zaman kazandırmak için vardır.
İşleri çok güzel delege edebilen yöneticiler vardır. Ama bunun yanında bunu bilmeyen, uygulamak istemeyen veya yanlış uygulayanlar da vardır. Makalemizde daha çok yanlış uygulanmasına ve sonuçlarına odaklanacağız.

Delegasyonu uygulamak istememenin altına yatan sebepler arasında:

  • Astına güvenmeme, onu konu hakkında yeterli yetkinliğe sahip olmadığına inanma
  • Her işi kendisi yaparak kendini daha önemli ve ön planda hissetmek. Çağın Hastalığı : EGO yazımda konuyla ilgili ayrıntıları bulabilirsiniz.
  • Astının ilerde kendisine rakip olabileceğine, başka bir deyimle koltuğunu tehdit edebileceğine inanmak. Bu sebep bilgi saklamanın da temelini oluşturur.
  • Zaten yaptığı fazla bir iş yoktur. Onları da delege etme isteği bulunmaması.
Bunun yanında delegasyonu uygulamak isteyip de, yanlış yöntemler kullanmak da sıkça görülen bir durum. Delegasyon yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken ve yapılmaması durumunda iş hayatında en çok karşılaşılan durumlar arasında:
  • Aktarım: Delege edilecek çalışana, yapılacak işin standartları, nasıl yapılıp-yapılmayacağı, püf noktaları ve risk noktaları gösterilmelidir. Aksi takdirde çalışan hem insiyatif almaktan korkup özgüvenini kaybeder ve sık sık yöneticinin kapısını çalar. Hem de ciddi bir probleme sebep olabilecek bir yanlışlıkta bulunabilir.
  • Kontrol : Takip ve denetlemeye devam edilmeli. Yoksa doğru sanılan bir yanlış yapılmaya devam eder.
  • Seçim : Hangi işlerin delege edilebileceği iyi seçilmeli. Yönetimsel işler(performans yönetimi, diğer çalışanları takip etme, onlara iş atama..vb) delege edildiği takdirde ortaya mini manager'lar(mini yöneticiler) çıkmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda da, benzer yetkinlik, pozisyon ve tecrübeye sahip çalışanlar arasında demotivasyona ve daha şiddetli rekabete sebep olabilir.
  • Doğru kişiler : Hep aynı kişilerin delege edilmesi de yukarıdakine benzer olarak mini manager'lar yaratılmasına sebep olabilir. Eğer işi yapabilecek başka çalışanlar var ise, onlara da şans tanınmalı. Bu onları da motive eder, kendilerinin daha önemli hissetmesini sağlar. Ekip içerisi adalet için de önemli bir konu.
  • Hakimiyet : Yönetici, daha önce baştan sona yürüttüğü uzmanı olduğu konuları delege etmeli. Çalışanın bir sorusu veya karşılaştığı bir sorun olması durumunda çözümü sağlayabilmeli. Delege edilen işi çalışanla birlikte öğrenmeye çalışmamalı. 
delegation flow chart, delegason adımları

  • İnsiyatif : Delege edilen işin yapılması yanında çalışana yetki de verilmeli. Gerektiğinde insiyatif alması için cesaretlendirilmeli. Hata yapılsa dahi çözülemeyecek sorun yoktur. Eğer çalışan konu hakkında yeterli yetkiye sahip olmazsa, rahatlıkla insiyatif alamazsa, hamallık bir iş yaptığını hissedebilir.

© 2015 masumrobot.com

2 yorum :

  1. uzun zaman sonra iş hayatı ile ilgili yazı. güzel olmuş ama bende yarım kalmış hissiyatı yarattı.
    neden bilmiyorum ama öyle hissettim.

    YanıtlaSil