18. yüzyılda -aynı zamanda Aydınlanma Çağına denk geliyor- Fransız filozof Jean Jacques Rousseau ' ya ait bu çağrı uygarlığa bir t...

Doğaya Dön

yerli, amerika, doğal, kızıldereli, uygarlık


18. yüzyılda -aynı zamanda Aydınlanma Çağına denk geliyor- Fransız filozof Jean Jacques Rousseau' ya ait bu çağrı uygarlığa bir tepki olarak verilmişti. Zamanla uygarlığa karşı slogan bu olmuştu. 

Rousseau'ya göre doğa iyiydi, dolayısıyla insan da "doğal haliyle" iyi bir varlıktı. Bütün kötülüğün kaynağı insanların doğadan uzaklaşmasına sebep olan ugarlaşan toplumlardı. Buna kanıt olarak da ,çocukların büyüklerden daha doğal oldukları için daha mutlu olmalarını ve doğu halklarının Avrupalılardan daha sağlıklı ve mutlu olmalarını göstermiştir. Onun felsefesine göre bilim ve sanatın gelişmesi insan ruhunu bozmuştur, doğadan uzaklaştırmıştır.

Uygarlık beraberinde koşuşturma, daha çok çalışma, daha sağlıksız beslenme ve daha az fiziksel hareket getirir. Kapitalizm bu istenmeyen hayatı daha da agresifleştirir.

Sık sık iş hayatından ve büyük şehirlerden bıktığından dolayı, her şeyi bırakıp güneye göç etmek ve bir yerleri işleterek hayatına devam etmek isteyen insanlarla karşılaşırız. Aslında burda ulaşılmak istenen yer doğadır. Doğaya dönüş isteği insanda bir temel  içgüdür. Ne de olsa doğadan geldik.

© 2013-2016 masumrobot.com

0 comments :