Özellikle kurumsal firmalarda toplantılar iş hayatının önemli bir parçası. Hatta bazı şirketlerde, iş saatlerinin önemli bir kısmını dol...

Toplantılarda Zeki Görünmenin Yolları


Özellikle kurumsal firmalarda toplantılar iş hayatının önemli bir parçası. Hatta bazı şirketlerde, iş saatlerinin önemli bir kısmını doldurur.
Arka planda ne kadar büyük ve zekice işler yaparsanız yapın, kendinizi gösteremediğiniz (kurumsal dille satamadığınız) sürece, beklentilerinize (unvan, zam, yeni sorumluluklar...) ulaşmanız çok zordur. Birilerinin(mesela yöneticilerin) sizi keşfetmesini umarsanız çok iyimsersiniz.

Toplantılar bu noktada devreye giren önemli noktalardan biri. Çünkü genelde, çalışırken iletişimde bulunduğunuz diğer çalışanlardan daha fazla  kişiye dokunma fırsatını yaratır. Peki toplantıyı nasıl fırsata çevirirsiniz? Tabi ki ilgilendiğinizi ve konuya hakim olduğunuzu göstererek. Bunun için takviye olarak(biraz da çakalca) aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Telefonu Gözünüzden Uzaklaştırın
Çalmadığı sürece telefona elinizi sürmeyin.Toplantıya hazır olduğunuzu ve toplantı süresince sıkılmadığınızı gösterir. İş saatlerinde sosyal medya hesapları ile zaman kaybetmediğinizi, yani bir nevi etik olmayı önemsediğinizi gösterir.

  • Bir Önceki Slayta Dönebilir miyiz?
Sizi direk "hiç bir noktayı kaçırmayan" ve "tüm resme hakim biri" olarak gösterir. Anlayıp anlamadığınız hiç önemli değil. Sadece şunu söyleyin. Hatta o slaytta rakamlar falan varsa, rakamları biraz daha açmalarını rica edin.

  • Devamlı Not Alın
Herkesin anlattığı şeylerden bir şeyleri not edin. Bu hem herkesi dinlediğinizi, hem de herşeyi toparlamaya çalışan kişi olduğunuzu gösterir.

  • Elinize Kalemi Alıp Anlatılanları Çizin
Tartışılan maddeleri varsa bir duvar tahtası üzerinde çizime(diyagram, flow, şema..) dönüştürmeye çalışın. Toplantıya hakim olduğunuzu gösterir.

  • Dolaşın
Arada bir kollarınızı kavuşturup gezinin. Ayaktaki insan her zaman daha saygın ve zeki görünür. Toplantıda geçen problemleri kafanızda çözmeye, toparlamaya çalıştığınızı gösterir.

  • Telefon Görüşmesi İçin Ayrılın
Benim normalde pek hoşladığım bir şey. Toplantının ortasında birilerinin telefon görüşmesi için araya çıkması. Ama kabul edelim, bunun, o kişiyi ne kadar meşgul ve önemli bir pozisyonda olduğunu da gösterdiği bir gerçektir. 

  • Performans Problemi Yaşanabilir mi?
Özellikle yazılım projelerinde herşey çözüldükten sonra geriye kalan en önemli soru performans sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağıdır. Alakasız da olsa bir yerden girip "performans riski" konusunu açan ilk kişi siz olun. Bu sizin riskleri atlamadığınızı gösterir. 

  • Son Dediğini Tekrarlayabilir misin?
Sanki o ana kadar anlatılanların hepsini anlamış, aksiyonları belirlemiş de, sadece son söylenileni kaçırmış gibi görünmek için arada bir konuşulanı tekrarlatın. 



© 2018 masumrobot.com

2 yorum :