Bir yöneticinin ana görevi şirketinde bir kültür yaratabilmek veya var olanı koruyabilmek, vizyon çizebilmek ve başarılı işlere imza a...

Mutsuz İşler Yöneticisi

mutsuz, unhappy, mutsuz çalışanlar


Bir yöneticinin ana görevi şirketinde bir kültür yaratabilmek veya var olanı koruyabilmek, vizyon çizebilmek ve başarılı işlere imza atabilmektir. Bunların sürekliliği için de asıl yapması gereken ilk iş ekibinin motivasyonunu sağlayabilmek ve onları mutlu edebilmektir. 
Bir ekibi mutlu edebilmenin yollarını yazmak yerine, tersini, yani mutsuz edenleri yazmak daha faydalı olabilir. Çünkü özellikle ülkemizde görebildiğimiz kadarıyla, mutsuz eden faktörler daha çok uygulanıyor. Zira bir çoğumuz şikayetçi:)

Hem kendi gözlemlemelerimi(5 firmada toplam 10 a yakın yönetici ile çalıştım), hem de bugüne kadar iş arkadaşlarımdan duyduğum isyanları bir araya topladım. İşte bir yönetici olarak ekibinizi nasıl mutsuz edersiniz:
  • Kimseyi dinlemeyin. Kararları hep kendiniz verin. Son söz imamın der gibi. Böylece çalışanının değersiz olduğunu hissetmesine neden olun. 
  • Ekibi değil, işleri yönetmeye çalışın. Türk yöneticilerinin en sevdiği mikro yönetim şekli. Her projenin içinde olmaya çalışırken, fazla ayrıntılara odaklanırken, ekibindekilerinden bihaber olma. Bu hem ekibindekilerinin motivasyon ve mutluluklarından bihaber olmasına hem de onlara kendi işlerini yönetebilme özgüvenini kaybetmesine sebep olur.
  • Takdir etmeyin. Bir yanlış yapıldığında, hesap sorun, rapor isteyin, hatta bazen bağırıp çağırın. Ama vaktinde ve temiz bir şekilde bitirilmiş bir iş için kişi/kişileri takdir etmeyin. Sonra da neden ekip kaybı yaşanıyor diye düşünmeyin.
  • Delegasyon. Yönetimsel ve kritik işleri hep aynı kişilere delege edin. Böylece, hem ekip içerisinde mini manager ler yaratılmış hem de geriye kalanlar kendisini yetersiz hissetmiş olsun.
  • Eşitsizlik. Hep aynı kişileri ön planda tutun. Benzer yetenekte olmalarına rağmen, diğerinin hep gölgede kalmasına neden olun. Benzer şekilde, maaş dengesizliğine, eğitim olanakları adaletsizliğine sebep olun, hatta her zaman aynı çalışanlarla çay için, sohbet edin.
  • Duygularınızı kontrol etmeyin. En ufak hatada sert konuşun. Bağırıp çağırın. Halbuki çözülemeyen bir problem yoktur.
  • Bir kariyer pathi göstermeyin. Çalışanları kendi halinde bırakın. Yeter ki projeleri vaktinde bitirsinler, kafam ağrımasın modunda olun.
  • Baskı. 2 aylık işi bir ayda yapmasını isteyin. Hatta şirkette uyusun. Nasıl olsa çalışanlar ne evlidir ne de bir sosyal hayatı vardır. Beyaz yakalı kölelerdir.
  • Gözlemleme yapmayın. Sadece size en çok maille bilgilendirme yapan veya devamlı gelip yaptıklarından bahseden çalışanların performansının yüksek olduğunu sanın. İşleri tepe takla edenlerle, temiz bir şekilde vaktinde bitirenleri ayıramayın. Ak ve karaları aynı sepete koyun.
Bunları eksiksiz yaparsanız, bir yönetici olarak mutsuz bir ekibe sahip olmanızı garanti ederim:)

Ve bu da onedio dan güzel bir liste:)
http://onedio.com/haber/turk-patronunun-olmazsa-olmaz-10-ilham-verici-ozelligi-290827


© 2014 masumrobot.com

4 yorum :

  1. hep iyi yonetici, iyi lider olmak uzerine yazilir...kotuyu yazmak farkli bir tarz olmus, guzel olmus..

    YanıtlaSil
  2. gayet güzel kaleme almışsın kısa ve net, eline sağlık!

    YanıtlaSil
  3. Reaktif yazıların etkisinin daha yüksek olduğunu düşünürüm. 90'lı yillardan sonra dünyada baslayan pozitif psikoloji kendini nasıl ispat ettiyse bu reaktif perspektifin insan davranışındaki etkisinin kesinlikle incelenmesi lazım diye düşünüyorum.

    Süper bir yazı olmuş!

    YanıtlaSil