Film listelerini her zaman göreceli bir kavram olarak görmüşümdür. En iyi 10 korku filmi, top 50 romantic movies, en komik 20 film,.....

Anadolu Kültürünü Öğretebilecek 10 Film


Turkish movies, turkish poster, film posterleri

Film listelerini her zaman göreceli bir kavram olarak görmüşümdür. En iyi 10 korku filmi, top 50 romantic movies, en komik 20 film,... IMDB deki oylar sonucunda oluşan listeler dışında genelde internette önümüze kişisel listeler çıkar. Kısacası, kime göre neye göre, ne alaka, bu nasıl olmaz dediğimiz çok olur.
Ben de kendimce Türk kültürünü yansıtabilecek, yabancılara bizi anlatabilecek güzel filmleri seçmek istedim. 

ZÜĞÜRT AĞA "THE BROKEN LANDLORD" (1985)

nesli çölgeçen, şener şen, erdal özyağcılar, türk filmi, turkish movie

Seyretmeyenimiz yoktur. Efsane bir filmdir. Güneydoğudaki bir köyün son ağalarından biri olan Züğürt Ağa, tüm topraklarını satarak  bir hiç uğrana büyük şehre göç etmek zorunda kalır. Ancak şehirde artık o bir ağa değildir. Hem fakirlikle yüzleşir hem de saygınlığını kaybeder. Köy-şehir farkını yansıtan güzel bir traji-komik film.

MAYIS SIKINTISI "CLOUDS OF MAY" (1999)

nuri bilge ceylan, clouds of may, berlin film festival, turkish moview, türk filmi

Türkiyede en iyi ışık ve görüntü vizyonuna sahip filmlerden biri. Film çekmek isteyen ama durumu elverişli olmayan bir yönetmen ve yakın çevresinin başından geçen olaylar anlatılıyor. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan.


CROSSING THE BRIDGE "SOUND OF ISTANBUL" (2005)

sound of istanbul, fatih akın, festival de cannes, istanbul, türk filmi, turkish movie

Fatih Akının daha çok Türk müziğine yoğunlaştığı belgesel türü bir film. Film sadece klasik Türk müziği, arabesk, folk ve rock üzerine değil aynı zamanda rap ve hip hop sahnelerine de yer veriyor. 

IM JULI "IN JULY" (2000)

Im Juli, In July, fatih Akın, christane paul, moritz bieibtreu, türk filmi, turkish movie

Fatih Akının en sevdiğim filmi. 2. kez izlemeyi düşünüyorum. Türk-Alman ortak yapımı film, aşkı için Hamburgdan İstanbula yola çıkan esas oğlan ile tesadüfen birlikte seyahat eden güzel kızımız arasındaki macerayı anlatıyor. Bu yolculuk gerçekten çok güzel.

KADER "DESTINY" (2006)

destiny, türk filmi, turkish movie, zeki demirkubuz, anlatya film festivali

Zeki Demirkubuz filmlerini çok karamsar ve iç karartıcı bulan insanlarımız epey var. Ama doğrusunu söylemek gerekirs, ben izlerken zevk alıyorum, olacakları merak ediyorum. Özellikle 3.sayfa haberlerinde yer alan yurdum insanlarının hikayelerini güzel yansıtıyor. Bu insanlardan çok var aralarında olmasakta.

YOL "THE WAY" (1982)

the way, yılmaz güney, tarık akan, cannes film festivali, altın palmiye, türk filmi, turkish movie

Yılmaz Güneyin her filmi güzel ama bunun yeri başka. 1999'a kadar Türkiyede yasak olan film, 1982'de Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülünü almıştı. Ana konusu 1980 darbesinden sonra bir haftalığına izni çıkan 5 mahkumun, izin süresince yaşadıkları. Dışarda içereye göre daha özgür olamamışlardı.

ANLAT ISTANBUL "DISCUSS ISTANBUL" 2005

discuss istanbul, turkish movie, türk filmi, gökhan kırdar, altan erkekli, özgü namal, nejat işler

Tekrar tekrar izlenebilecek bir film. Ben en az 5 kez izlemişimdir. Film bir Türk yıldızları geçidi. İstanbulda geçen bir birinden farklı 7 hikaye. Bu hikayelerde mutluluk yoktur, dram vardır. Ve sonunda kesiştikleri noktalar vardır. İstanbul ve onun insanını anlatabilecek en güzel yapıtlardan biri diyebilirim. Müzikleri Gökhan Kırdara ait.

ANADOLUNUN KAYIP ŞARKILARI "LOST SONGS OF ANATOLIA" 2008

lost songs of anatolia, turkish movie, türk filmi, türk belgeseli, turkish documentary

Nezih Ünenin yönettiği belgesel türü bu filmi 2 gün önce açık hava sinemasında izleme fırsatı buldum. Anadolunun kayıp şarkılarını ortaya çıkarmasının yanı sıra, her bölgemizin farklı kültürlerini de çok güzel tanıtıyor. Yabancı arkadaşlarınızla birlikte keyifle izleyebileceğiniz bir belgesel filmi.

ARKADAŞ "FRIEND" 1975

friend, yılmaz güney, melike demirağ, türk filmi, turkish movie, kerim avşar

Yılmaz Güney'in hem yazdığı hem de oynadığı bir şaheser. Anadolu insanı ile şehir insanı arasındaki kültür ve insanlık farkını çok güzel ortaya döken bir film. Konu, doğallığını kaybetmeyen, halen yurdum insanı arasında yer almayı tercih eden ve şehir kültürünü kabul etmeyen Azem ile, köyünden koptuktan sonra iş adamı olan ve geçmişini unutup kapitalist sistemin kölesi olan çocukluk arkadaşı Cemilin karşılaşması üzerine. 

SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM "THE GIRL WITH RED SCARF" 1978

kadir inanır, atıf yılmaz, türkan şoray, aşk filmi, türk filmi, turkish movie

Türk filmlerinden bahsedipte bir aşk filmini koymamak olmaz. Aşk denilince de bir çoğumuzun aklına ilk gelen film olmuştur Selvi Boylum Al Yazmalım. Atıf Yılmaz'ın yönettiği film, köylü güzeli Asya(Türkan Şoray) ile kamyon şoförü İlyas(Kadir İnanır) arasındaki aşkı konu alıyor. Sonunda ise, emek mi sevgi mi sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz.

© 2014 masumrobot.com

3 yorum :

  1. Uçurtmayı Vurmasınlar ve Pandora'nın Kutusu da bu listeye alınması gereken filmlerden diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  2. Bu arada harika bi liste olmuş. Ben yabancılara Türkçe öğretiyorum ve filmlere ihtiyacım oluyor zaman zaman. Daha sonra ekleme yapmak üzere tekrar yorum yazacam. Dll zumbara.

    YanıtlaSil
  3. Yazdığınız filmler de çok güzel. Ama liste çıkarma tam göreceli bir kavram. Bir yerde durmak gerekiyordu:)

    YanıtlaSil