Özellikle iş hayatında sık sık duyarız: "Çerçevenin dışına çıkmak", "kutunun dışına çıkmak". Yani farklı bir yönden bakmak, bakış açısını değiştirmek(vantage point), sınırları aşmak. Çerçevenin dışına çıkıp şirket veya kendin için faydalı bir şeyler yapabilmek. Bu şirket için daha fazla kazandırmak veya iş verimini yükseltmek anlamına gelirken, kişi için kişisel gelişim, başarı, daha iyi bir sosyal hayat veya daha fazla mutluluk anlamına gelir.
İş hayatında yöneticiler(üstler), gerçek hayatta ise arkadaşlar, akrabalar(kısaca akıl verenler), çerçevenin dışına çıkmanız için sizi teşvik ederler.
İyi tamam güzel de çerçevenin içi ne olacak? Orada her şey yolunda mı ki? Sanki kor(core) işleri çok harika yapıyoruz da, geriye fark yaratmak kalıyor.
Günde 100-200 kişinin ziyaret ettiği, ne tasarımı ne de fonksiyonalitesi başarılı bir web sitesi tasarımcısına, artık büyük çapta bir elektronik ticaret sitesi yapması için tavsiyede bulunmak ne kadar inandırıcı olur?
Databasedeki 3 tablodan datayı toparlayamayan bir yazılım mühendisinden data modelleme bekler misiniz?
Hayatı boyunca komşu şehri bile merak edip gezmemiş bir insanın birden gezici olup Peruya gitmesini beklemek ne kadar gerçekçi olur?
Halkının lideri olamamış biri dünya liderliğine nasıl soyunabilir?
Halkının lideri olamamış biri dünya liderliğine nasıl soyunabilir?
Elbette kimsenin cesaretinin kırmamak gerek. Yenilikçi olmak her zaman gelenekçi olmaktan bir adım öndedir. Ancak gerçek başarı için önce elimizdeki işleri doğru yapmalıyız. Kutunun içini düşünmeliyiz. Çerçevenin dışına çıkma vakti geldiğini hissettiğiniz anda zaten sizi tembellik dışında hiç bir şey veya hiç bir kimse durdurumaz.
© 2015 masumrobot.com
0 comments :