"Her şeyden önce rekabet aslında bir ideolojidir -ideolojinin ta kendisidir- toplumumuzun her yanına yayılır ve düşünce biçimimizle...

Rekabet; Ama Nereye Kadar?


"Her şeyden önce rekabet aslında bir ideolojidir -ideolojinin ta kendisidir- toplumumuzun her yanına yayılır ve düşünce biçimimizle oynar. Rekabeti öğütler, gerekliliğini içselleştirir ve buyruklarını yasalaştırırız; sonuç olarak da kendimizi onun içine hapsederiz - ne kadar çok rekabet edersek, o kadar az kazanırız."

Peter Thiel'in startup kurmak isteyenlere yönelik hazırladığı "Sıfırdan Bire" kitabında, rekabet ile ilgili düşüncelerini özetleyen bir paragraf.

Eğitim dönemimizde olsun, iş hayatımızda olsun hepimizin düştüğü bir tuzaktır. Çünkü doğuştan itibaren bizler, ya başkalarıyla karşılaştırıldığımız için veya kendi insiyatifimizle kendimizi bir rekabetin ortasında buluruz. 

Okulda, kimyası en iyi olan çocukla rekabete gireriz. Halbuki senin güçlü yanın belki de matematiktir. Senin matematiğini zirveye taşıman gerekiyordur. Ve buna ulaşmak için bir rekabete ihtiyacın yoktur. Kimyayı, dersi geçecek kadar öğren, yeterlidir belki de.  

Şirketler çalışanlarını daha çok çalıştırmak için rekabeti teşvik eder ve IK politikalarıyla(özellikle performans sistemi) bu ortamı yaratır. Sen de terfi alabilmek için insanlarla(rakiplerinle) rekabete girersin. Halbuki belki de sen teknik konularda başarılısındır ve bu alanda yapacağın kariyer ile o pozisyondan daha güzel yerlere gelebilirsin. Kendi sektörüm olan yazılım sektörü için; Java programlamada başarılı isen neden database programlama için rekabete girersin ki? Ona ihtiyaç duyarsan zaten kendini geliştirmek zorundasın.

Benzeri olarak, aklında bir girişim var, bir startup yolculuğuna çıkacaksın. Neden piyasadaki büyük oyuncularla rekabete giresin ki? Muhtemelen bu rekabet senin gücünü, moralini sömürecek ve yenik ayrılacaksın. Bunun yerine kendi fizibilite çalışmanı yapıp, iyi olacağın noktaya odaklansan daha güzel olmaz mı?

Rekabet başarıya giden yollardan biri olarak gösterilse de, çoğu zaman bir tuzaktır. Odaklanmanız gereken noktalarda ilerlemek varken, gereksiz rekabet ile kendinizi tüketirsiniz.

Oldukça göreceli bir konu, rekabet. Sizlerin düşüncelerini de merak ediyorum.


© 2018 masumrobot.com

1 yorum :

  1. Tek işe yarar rekabet kişinin kendisiyle girdiği rekabettir. Kişi devamlı kendini geliştirir, ilerler.

    YanıtlaSil