Bu yazı "Toplantının Tanımı", "Toplantı Türleri", "Toplantı Yönetimi", "Verimli Toplantı" g...

Toplantı İnsanları



toplantı, iş toplantıları

Bu yazı "Toplantının Tanımı", "Toplantı Türleri", "Toplantı Yönetimi", "Verimli Toplantı" gibi arama motorlarında arayıp kolayca bulabileceğiniz yol gösterici konuları içermek amaçlı değil. Bu konuların kitapları, makaleleri uzmanları tarafından güzelce yazılmış zaten.
Toplantı, özellikle büyük şirket ve kurumların vazgeçilmez günlük aktivitelerinden biri. Bazen projenin gidişatını değiştirebilecek, şirketin gelir/giderini etkileyebilecek, kötü gidişatı durdurabilecek önemli kararlar alınabilirken, bazen de amaçsız, kararsız, vakit kaybı bir hale bürünür. Başlangıç saatleri belli ama bitiş saati bilinmez bir duruma doğru yol alırlar. Çoğu kez masanın bir ucundan diğer ucuna kadar ulaşan ego savaşları ile tamamlanır.

Bunda toplantıya katılanların rolü ve davranışları önemli. Bu nedenle katılımcılar dikkatli seçilmeli ve organizatör mutlaka hem zamanı hem de toplantının gidişatını yönetmeli.

Madem katılımcılar bu kadar önemli, gelin hep beraber toplantıdaki çalışanların profillerini çıkaralım. Bu benim listem. Eklemek isterseniz mutlaka haber verin(Özellikle Sedat senden ümitliyim). Bunların bazıları bizim ülkeye özgü olabilir.
  • Organizatör : Genelde yöneticiler olur. Her zaman toplantı odasına ilk giren odur. Hayali canlı, sonuç odaklı, fazla uzamayan ve kapışmasız bir toplantı olması. Eğer teknik bir toplantı ise tüm konuya hakim olmayabilir.
  • Gerektiğinde Katılan : En ideal çalışandır. Toplantının ne kadar vakit kaybettirdiğini iyi bilir. Eğer aktaracağı bir şeyler veya aksiyon alacağı bir konu olacağını düşünüyorsa katılır. Kendini göstermek için gelmez. Çoğu zaman somut konuşmayı yapanlardır. Gözünü seveyim bunların.
  • Hiç Katılmayan : Toplantıyı tamamen zaman kaybı olarak görür. Kendisine bir aksiyon çıkarsa, sonra bizzat aktarılmasını bekler. Genelde görev adamıdır. Her ne kadar iyi bir profil gibi görünse de işlerini çok ilgilendirebilecek konuları kaçırabileceğinden sıkıntılar oluşabilir.
  • Her Toplantıda Bulunanlar : Bunların hangi ara iş yaptığını kimse bilemez. Aslında çoğu zaman işte yapmıyorlar ama nedense her toplantıya katıldıkları için popülerdirler. Bir çoğunun fikri yoktur ama zikri vardır. Her hangi bir aksiyonu olmasa ve ayrıntıları bilmese bile mutlaka konuşurlar. Yöneticiler yeni bir toplantı düzenlerken, el alışkanlığından olmalı, gerekli olsa da olmasa da bu kişileri listeye eklerler. Genelde dinozor dediklerimiz oluyor bunlar.
  • Sabote Edenler : Yukarıdaki profilin daha gelişmiş teknolojisidir. Siz istediğiniz kadar çalışın, sunumunuzu hazırlayın. Hatta toplantının asıl amacı sizin yaptığınız çalışmalar olsun, hiç fark etmez.  O adam sanki tüm resmi çok iyi biliyor gibi sizden daha çok konuşacak. Hele de üst yönetici falan varsa gel de sustur, adam fikir fabrikası. Mutlaka eline o kalemi alacak, panoda çizimler yapacak, milletten duyduklarını bir araya getirecek ve prim yapacak.Sizin çalışmalar beyninizde patlayacak, sayesinde bilgi saklamış olacaksınız. Size bir soru yöneltildiğinde sizden önce cevap için atlayanlar da bu gruba girer.
  • Risk Detektörleri : Toplantının uzamasına en çok sebep olan kişidir. Her alternatif için mutlaka bir risk bulur. Risk küçük, riskin oranı önemli, risksiz iş olmaz gibi uyarılarda bulunsanız bile, yok  illa söyleyecek. İyi niyetli olabilir ama vakit hırsızıdır 
toplantı,meeting, boring meeting, sıkıcı toplantı, toplantıda uyuyanlar
  • Sıkılanlar, Uyuyanlar : Toplantıların en sevimli karakterleridir. Bazılarının kafası ben neden burdayım, kimim ben, kim getirdi beni buraya gibi sorularla çok karışmıştır. Bazıları ise, yarım saat geçtikten sonra ne konuşacağı ne de aksiyon alacağı bir toplantı olmayacağını anlar ve whats up veya facebook u açar. Kendisi için önemli olmasına rağmen uyuklayanlar da olabiliyor. Onda da ben toplantı sahibini suçlu tutuyorum. Topluluk önünde sunum yaparken en önemli konulardan biri katılımcılarla göz teması kurmak ve katılım sağlamaktır.
Gördüğünüz gibi, hayattaki bir çok kesitte olduğu gibi toplantıda da ayıklanması gereken insanlar var. Vaktinize yazık.

© 2014 masumrobot.com

8 yorum :

  1. Bizim sektörün en çok görünen tipi: Sıkılanlar, uyuyanlar :)))

    YanıtlaSil
  2. Murat Çetinkaya10 Şubat 2014 17:16

    Risk dedektörlerinden çekiyorum en çok ben :)

    YanıtlaSil
  3. Bir de esas kız\oğlan olabiliyor , hatta toplantı tarihi\saati onun uygun olduğu zamana göre planlanmıştır, Şöyle tanımlayalım : Tüm soruların sorulduğu, herşeye cevap vermesi beklenen kişi :)

    YanıtlaSil
  4. Bir de bir dizi toplantıya katıldıktan sonra alınan karara son toplantıda itiraz eden(diğer hiçbir toplantıda yoktur paşa çok yoğun olduğundan. Biz sanki hep goygoydayız.) toplantının projenin bambaşka yerlere gitmesine son saniyede sebep olan şuursuz çalışan var. Genelde operasyon oluyor bu :D

    YanıtlaSil
  5. Bir de toplantıya katılıp, toplantı sonucuna "bir daha bir araya gelinerek koşulması gerekmekte" yazılmasına sebep olan vakit kaybı hazırlıksız katılımcılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplantının kuralları arasında katılımcıların hazırlıklı olması vardır. Ama bu çok ihmal edilen maddelerden biri olmuştur.

      Sil
  6. Aynen! Aynen katiliyorum. Toplantida soz alipta bir turlu susmayan tipler vardir. Vakit gecer de gecer. Tum konusmasini toplasan bir cumlelik kelam etmemistir. Iste ben o tipe gicikim.

    YanıtlaSil