Cehalet ne bilgiyi ne de tevazuyu doğurur. Aksine özgüven ve cesareti doğurur.

Cahil Cesareti : Dunning-Kruger Etkisi

dunning kruger, dunning kruger effect, dunning kruger etkisi

Cehalet ne bilgiyi ne de tevazuyu doğurur. Aksine özgüven ve cesareti doğurur.

Daha önce kaleme aldığım Çağın Hastalığı:Ego yazımı hatırlayanlar vardır. Ego(narsizm) ile benzer bir başka hastalıklı terim ise Dunning-Kruger etkisi veya diğer bir adıyla Dunning-Kruger sendromu. Bu sendromun egodan farkı nedir diye sorarsak, aklıma ilk gelen cevap burada bir "karşılaştırma" söz konusu olması. 

Dunning-Kruger Etkisi Nedir?

dunning-kruger etkisi

Daha az bilgi sahibi insanların, çok daha fazla bilgiye sahip insanlara göre daha bilgili ve tecrübeli sanmalarına dunning-kruger sendromu denir. Cahil cesareti, özgüven zehirlenmesi olarak da tanımlanır. Cahil cesaretine sahip insanlarda gözlemlenen bazı davranışlar:

- Bu kişiler öğrenmek için bir adım atmazlar. Çünkü bilmediklerini bilmezler.

- Gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görmekten acizdirler.

- Çocukların anne-babalarından daha iyi bildiklerini düşünmeleri durumunda ebeveyn çatışmalarına neden olabilir.

- Etraftan duydukları bir kaç bilgi ile,  evrim/biyolojiden tutun tarih, siyaset ve uzay bilimleri başta olmak üzere bir çok konuda uzman olduklarını düşünürler. Bilgilerini sorgulayan veya düzeltmek isteyenleri dinlemezler. Örnek: evrim yoktur, dünya düzdür...vb.

- Bazen de bilgiyi aşağılarlar. Onlar göre kariyer yapmak, dil öğrenmek, araştırma yapmak veya en basitinden -en basitinden diyorum çünkü herkesin istisnasız yapması gerek bir şey- kitap okumak gereksiz şeylerdir. Örnek: "Mars'a gitmeye ne gerek var. Bana sorsunlar söyleyeyim.". "O kadar okuyup da ne yapacan. Aristo mu olucan"

Bununla birlikte bu cesaret bazen başarının anahtarı olabiliyor. Cahillerin daha girişimci bir ruha sahip olduklarını görürüz. Çünkü tecrübeli veya dahi insanlar bir girişimde risklere odaklanırken, cahil cesaretine sahip kişi sadece sonuca -meyvesine- odaklanır.

bertrand russel

Buna karşılık zeki insanlar sürekli şüphe içindedirler ve bilgilerini yetersiz görürler. Her zaman  tamamlamarı gereken eksikleri vardır. 

Nasıl ki cahil cesareti -veya özgüven zehirlemesi diyelim-,  çoğu kez rahatsız edici bir durumsa, aynı şekilde nitelikli insanların bir köşede suspus olması da sorundur. Mütevazilik yapalım derken meydanları bu sendroma sahip insanlara bırakmış olurlar. Belki biraz acımazsızca olacak ama, bazen hakeden insanı ezmekte fayda vardır. Çünkü virüs gibi yayılan bir hastalıktır.

Şu notu eklemekte fayda görüyorum. Kendinizden biraz cahil bir insanla karşılaştığınızda, kendinizi kurtardığınızı, o çemberin dışında olduğunuzu düşünmeyin hemen. Her zaman gelişime açık noktalarınız vardır. Siz de başkaları için yeterince bilgili olmayabilirsiniz.



© 2017 masumrobot.com

1 yorum :

  1. Bu konuda sayfalarca yazı yazabilirim :) *unutmadansöylemeliyim

    YanıtlaSil