İster iş hayatımızda, ister özel hayatımızda, isterseniz de kişisel gelişimimizde olsun, hedefimize doğru koşarken genelde bir B planın...

B planı Her Zaman Faydalı mıdır?

business, b plan


İster iş hayatımızda, ister özel hayatımızda, isterseniz de kişisel gelişimimizde olsun, hedefimize doğru koşarken genelde bir B planına sahip oluruz. Bunun sebebi de genelde "o olmazsa bari şu olsun" mantığında, asıl A planına göre daha zayıf, daha az tatmin edici bir plan ile kendimizi güvende hissetmek gerektiğindedir.  
B planı çoğu kez psikolojik bir rahatlık da sağlar. Bu yönleriyle faydalıdır.

Bununla beraber B planı yapmanın, dezavantajları da olduğuna inanırım. Özellikle o hedefe ulaşmak şansa değil çalışmaya bağlı ise, arzunuzu zayıflatır. Daha az motive olursunuz. Kafanızda sizi rahatlatan bir yedek plan vardır. Ama o planın aslında çoğunlukla gerçeği kadar tatmin edici olmadığını unutursunuz. Farkında olmadan kendinizi başarısızlığa hazırlamış olursunuz.

Bir diğer dezavantajı ise B planı yapmanın maliyeti de yüksek olabiliyor. Daha fazla zaman ayırmak ve kafa patlatmak zorunda kalabilirsiniz.

Bunun en güzel çözümü, hedefinizi yakalama konusunda ciddi adımlar attıktan sonra, tereddüte düştüğünüz durumda B planını yapmaktır. Bu sayede asıl hedefinize daha fazla odaklanmış olursunuz. Bunun neticesinde de ona ulaşma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. 


© 2017 masumrobot.com

1 yorum :